Rizzo rattenopvang
OPVANG EN PENSION.


OPVANG VOOR TAMME RATTEN. TEVENS PENSION

Over de aanschaf van tamme ratten.

Je hebt informatie gelezen over het houden van ratten en hebt besloten dat dit voor jou dé ideale huisdieren zijn. Je weet zeker dat je de dieren tot aan hun dood goed kunt verzorgen en je bent bereid de tijd, aandacht en het geld op te brengen die het nu eenmaal kost om een huisdier te kunnen houden. Je bent nu in het stadium gekomen dat je gaat kijken waar je ratjes vandaan zullen komen en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Rattery versus Dierenwinkel
In dierenwinkels zijn vaak wel een paar ratjes te koop, maar hier kan ik heel kort over zijn: koop geen ratten in de dierenwinkel! De dierenwinkel kan je ook vervangen door tuincentrum of grootfokker.

Kleinschalige fokker/Rattery
Een goede rattenfokker let bij het fokken vooral op de gezondheid en het karakter van de ratten. Een goed gefokte rat krijgt natuurlijk geen garantie mee dat de rat tot op hoge leeftijd gezond zal blijven, maar heeft wel een betere start dan een rat die het resultaat is van willekeurige voortplanting. Het uiterlijk speelt voor een fokker natuurlijk ook mee, maar zal, als het goed is, niet op de eerste plaats komen. De rattenfokker geeft de aanstaande moeder en later het nest de benodigde bijvoeding en went de rittens (jonge ratten) al snel aan mensenhanden. Vaak zal een fokker de toekomstige eigenaar advies geven over de verzorging en bij problemen of vragen heb je een adres waar je terecht kunt. Ratten afkomstig van een rattery krijgen vaak een stamboom mee.

Het nadeel van een kleinschalige fokker ofwel een rattery is dat er geen officieel keurmerk voor bestaat. Iedereen kan zich dus rattery noemen. Het is dan ook verstandig om rond te vragen of andere mensen ervaring hebben met een bepaalde rattery. Verder zijn goede fokkers niet zo heel ruim verspreid. Het kan dus zijn dat je een flink eindje zult moeten reizen om je ratten te kunnen halen. Er zijn veel rattery’s op het internet te vinden. Hoe kun je nu bepalen of een rattery goed of niet goed is? Het kiezen van een goede rattery is vooral een persoonlijke keuze, wat de één een goede rattery vindt, hoeft dat voor een ander niet te zijn.

Rattenopvang
Een wat? Ja, een rattenopvang. Een aantal rattenliefhebbers in Nederland en België vangt ratten op die om de een of andere reden nergens anders meer terecht kunnen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om ratten die op straat zijn gevonden, om ratten voor wie de eigenaar door verschillende redenen niet meer voor kan zorgen, of om ratten die 'gered' zijn van particulieren of handelaren waar ze onder beroerde omstandigheden werden gehouden. Ook gebeurt het nogal eens dat een opvang een zwangere rat of een moeder met nest opvangt. Een rattenopvang zorgt voor de ratten, geeft ze de nodige medische verzorging en bepaalt welke rat geschikt is voor herplaatsing. Niet herplaatsbare ratten (bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, problematisch gedrag of ziekte) blijven in de opvang wonen. In sommige opvangen kun je deze ratten financieel ondersteunen. Voor plaatsbare ratten wordt een nieuw thuis gezocht.

Niet alle opvangratten zijn gemakkelijk te plaatsen bij een beginnende liefhebber. Sommige ratten hebben veel meegemaakt en zijn hun vertrouwen in de mens kwijtgeraakt. Deze ratten worden alleen bij ervaren ratteneigenaren geplaatst of gaan eerst in knuffeltherapie om te socialiseren. Maar er zitten ook veel schatten van ratten in de opvang die een thuis zoeken. Daarnaast zijn er regelmatig opvangnestjes met jonge ratjes die een thuis zoeken. Deze rittens worden handtam overhandigt aan de nieuwe eigenaar.

Bij opvangratten is de achtergrond van de dieren meestal onbekend. Dus je hebt weinig tot geen informatie over de gezondheid en levensduur van de voorouders. Hier staat wel tegenover dat de dieren bij de rattenopvang verzorgd zijn zoals het hoort. Je weet zeker dat je het juiste geslacht meekrijgt, dat de rat niet ziek of zwanger is en de opvang kan je van alles vertellen over het karakter van de rat. Je draagt niet bij aan de broodfok van ratten en het belangrijkste: je geeft een rat een welverdiende tweede kans.

Waar op letten?

Let erop dat mannetjes en vrouwtjes niet samen in één hok zitten.
Hoewel de vrouwtjes over het algemeen wat later geslachtsrijp zijn, gebeurt het toch af en toe dat een jonge rat van 5 weken al zwanger blijkt te zijn. Een nestje kan leuk lijken, maar je moet weten waar je aan begint. Op een dergelijk jonge leeftijd is het vrouwtje er lichamelijk gezien echt nog niet aan toe om een nest groot te brengen. Bij een jonge rat is het geslachtsonderscheid gelukkig niet al te moeilijk te zien: de geslachtsdelen van het mannetje zijn op de leeftijd van ongeveer 4 weken over het algemeen al goed zichtbaar. 

 Image and video hosting by TinyPic rattenmannetje.

 Image and video hosting by TinyPic rattenvrouwtje.

 

 

 1. Koop een tamme rat liever bij een erkende rattery. Dan bent u er verzekerd van dat het diertje gezond is, en omdat de diertjes daar al op jonge leeftijd zogenaamd "gehandeld" worden, zijn ze gewend aan mensen en om opgepakt te worden. Tevens zullen deze ratterys u nooit een ziek dier verkopen, wat helaas nog regelmatig voorkomt bij de dierenwinkel. Ratterys zijn overal in Nederland te vinden en via internet gemakkelijk op te zoeken.

2. Een gezonde rat kijkt helder uit zijn schone oogjes en is levendig. De geslachtsdelen moeten schoon zijn. De vacht moet glanzend zijn en zonder korsten of wondjes. Let vooral op bultjes en knobbeltjes. Sommige ratten zijn erg gevoelig voor abcessen en kankergezwellen. U vind eventuele bultjes vooral in de oksels, de liezen en rond de tepels. De ogen moeten droog zijn. Vochtige ogen wijzen op een verkoudheid, meestal veroorzaakt door tocht. Ook niezen en snuffen kunnen wijzen op verkoudheid of longontsteking.

3. De rat mag niet te jong zijn. Ratjes worden soms al op een leeftijd van drie á vier weken te koop aangeboden met het argument dat zij dan lekker snel tam worden en toch niet meer bij hun moeder drinken. Dit klopt niet, een ratje van vijf á zes weken wordt net zo tam en heeft veel meer geborgenheid van zijn moeder meegekregen. De rat moet ook niet te oud zijn. Oudere ratten gaan eerder dood, maar wennen ook minder gemakkelijk aan een nieuwe omgeving.

4. Kijk ook goed naar de andere dieren in het verblijf. Lijken die ziek of zwak, dan is de kans groot dat de nieuwe aanwinst ook niet gezond is. Kijk of het dier rare bewegingen maakt. Sommige ratten schommelen met hun lijf en kop. De oorzaak kan een hersenafwijking zijn als gevolg van inteelt. Bij ratten met lichte ogen is dit min of meer normaal en wordt dit  "zekeren" genoemd. Een rat moet lang, slank en stevig zijn. Niet te mager maar zeker ook niet te vet. Een slank vrouwtje met een dikke buik is drachtig.

5. Tenslotte, koop geen vrouwtjes die in gemengde groepen met ratten van verschillende leeftijden worden verkocht. U zult niet de eerste zijn die dan na enkele weken wordt "verblijd" met een nest jongen! Het komt namelijk een enkele keer wel eens voor dat ratten met zes weken al vruchtbaar zijn.

Als u deze richtlijnen in acht neemt zult u zeer veel plezier en liefde van uw nieuwe huisgenoot beleven.

Bron: Ratjes Online.(meest actuele inhoud op hun website)

Foto's: Rattenopvang Parzival.

 

 

 

 

Recent Videos

1860 views - 0 comments
2370 views - 0 comments
2211 views - 0 comments
2227 views - 0 comments

Newest Members

Recent Photos

Recent Blog Entries