Rizzo rattenopvang
OPVANG EN PENSION.


OPVANG VOOR TAMME RATTEN. TEVENS PENSION

Blog


view:  full / summary

Tumoren

Posted by rizzorattenopvang on March 8, 2014 at 4:50 PM Comments comments (5)

Misverstand over labratten.

Men zegt vaak dat ratten zoveel last hebben van tumoren omdat ze zouden afstammen van labratten die veel tumoren krijgen voor onderzoek. Dit is echter een fabeltje. Ten eerste stammen onze huisdierratten zeer waarschijnlijk niet (volledig) af van labratten. Ten tweede worden labratten zelden tot nooit gefokt voor snelle tumorgroei en al helemaal niet voor kankeronderzoek. Om testen met betrekking tot kanker te kunnen doen op ratten is het juist erg belangrijk dat de ratten niet al van zichzelf tumoren ontwikkelen. Labratten voor kankeronderzoek zijn dus juist grotendeels tumorvrij!

Snelle groei.

De tumorvorming heeft hoogstwaarschijnlijk iets te maken met de snelle groei van ratten. Niet alleen worden ze snel vruchtbaar en volwassen, maar ook hun celdeling gaat razendsnel. Hierdoor vinden er veel celdelingen plaats in hun korte leventje en bij iedere deling bestaat de kans dat er iets fout gaat en de cel zich razendsnel en onophoudelijk blijft delen: een tumor.

Daarbij is hun leven snel voorbij en met name in het wild. De strategie van de rat is om al een boel nakomelingen te hebben gehad voor ze in de klauwen van een roofdier komen, wat meestal al voor hun eerste levensjaar gebeurt. Hierdoor zijn ze van nature al niet geselecteerd op goede gezondheid op latere leeftijd, want dan zijn de meesten immers al dood.

Specifieke invloeden.

Er zijn ook nog een aantal andere dingen die invloed hebben op tumorgroei. Dit verschilt soms per soort, melkkliertumoren worden bijvoorbeeld beinvloed door vrouwelijke hormonen. Een algehele boosdoener is overgewicht, dus zorg er voor dat je ratten niet te dik worden.

Soorten

Melkkliertumoren

Waarschijnlijk een van de meest voorkomende tumoren zijn melkkliertumoren. Deze tumoren kunnen op vrijwel heel de onderzijde van de rat groeien, want de melkklieren waar deze tumoren ontstaan lopen over de buik (langs de tepels, maar ook richting de flanken) helemaal tot in de hals. Ze zijn meestal relatief eenvoudig te verwijderen met een operatie als je er op tijd bij bent.

Ze komen voornamelijk voor bij vrouwelijke ratten, al kunnen mannetjes ze in principe ook krijgen. Dit komt omdat ze beinvloed worden door vrouwelijke hormonen welke natuurlijk meer voorkomen in vrouwtjes.

Daarom wordt het vaak geadviseerd een rat met een melkkliertumor bij de operatie ook direct te laten castreren (hele baarmoeder wordt verwijdert) of te steriliseren (eierstokken worden verwijdert). Castreren is voor vrouwtjes ingrijpender dan steriliseren, maar heeft het bijkomende voordeel dat er geen baarmoederontstekingen meer kunnen voorkomen. Zeer hormonale vrouwtjesrat die ook echt niet lekker in hun vel zitten hebben een verhoogde kans later melkkliertumoren te ontwikkelen. Sommigen kiezen er voor hun vrouwtjes preventief te laten casteren.

Hou er wel rekening mee dat een castraat minder voedingsstoffen nodig heeft, maar vaak wel meer eet. Een enkele castraat in een groep niet-castraten zal waarschijnlijk snel te dik worden, en vergroot de kans op tumoren.

Zymbal's Gland Tumor.

Definitie Tumor die voortvloeit uit de auditieve talgklier in de gehoorgang, die uitkomt in de uitwendige oorgang, ook wel bekend als Zymbal's klier.

Symptomen

 

 

 

Grote zwelling onder het oor, met zichtbaar wat bloed en korst

Ilona RazzyToegevoegd door Ilona Razzy

 

 

 

 

Cyste of abces bij de gezwel Een eenzijdige stevige gezwel te voelen nabij het oor Een weelderige groei te zien in het oor Zweren op de huid boven het gezwel Bloeden uit het oor Mogelijk schudden met het hoofd Symptomen van malocclusie (niet geheel goed sluiten kaak) Vervorming van de kaak

Diagnose Constateren van de groei van een gezwel nabij het oor. Verandering in vorm, kleur en grootte en mogelijk bloeding uit het oor. Gezwel kan waarneembaar zijn in het oor. Let op: Sommige dierenartsen kunnen een zymbal gland tumor aanzien voor een kaakabces en daardoor de rat de onjuiste behandeling geven.

Behandeling Een Zymbal gland tumor is zeer agressief. Het geheel verwijderen van de tumor wordt doorgaans ervaren als onmogelijk. Vaak gaat de tumor gepaard met een abces. De dierenarts kan een drainage aanbrengen.

Euthanasie moet overwogen worden en toegepast worden voordat de tumor de kwaliteit van het leven van de rat in geding brengt.

Als er sprake is van een infectie is behandeling met antibiotica aan te raden.

Tumor (1)

Ratten

Posted by rizzorattenopvang on March 2, 2010 at 6:12 PM Comments comments (0)

De tamme rat iseen steeds populairder wordend huisdier. Vroeger werd het gezien als ongedierte, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die in een tamme rat een leuk, tam huisdier vinden.

Ratten zijn sociale dieren, je kunt ze dus het best met zn tweeën of meer houden.
Aanschaf


Een rat kun je in de dierenwinkel kopen. Maar net als bij zo een beetje alle andere dieren heeft dit veel nadelen. Je kent de achtergrond van het dier niet en weet niet of hij erfelijke ziektes met zich meedraagt. Ratten komen vaak van broodfokkers vandaan, dat zijn mensen die fokken voor het geld, niet voor het welzijn van het dier en de verbetering van de soort. Je kunt je rat beter uit een opvang of bij een hobbyfokker (rattery) vandaan halen. Daar hebben ze meer kennis van ratten, en weten ze meer over de achtergrond en het karakter van de rat te vertellen.

Let als je een rat koopt goed op of hij gezond is, wat het geslacht is, of de ogen schoon zijn, of de vacht er goed uit ziet, of het dier actief is en let op of de rat minimaal 4 weken oud is en minimaal 75 gram weegt.


Huisvesting

Er zijn verschillende soorten kooien geschikt voor ratten. Je kunt ze huisvesten in een traliekooi, aquarium/terrarium, of zelf een mooi hok in elkaar zetten. De normale grote van een kooi voor 2 ratten is 80x40x40 cm. Bij deze maten wordt er wel vanuitgegaan dat de ratten regelmatig buiten de kooi kunnen lopen. Zullen ze veel in de kooi moeten zitten, neem dan een groter verblijf. Ook voor ratten geld, hoe groter de kooi, hoe beter.

Op de bodem van de kooi moet je een stofvrije bodembedekker gebruiken. Ratten hebben namelijk erg gevoelige luchtwegen. Goede bodembedekkers zijn: hemperade, aubiose, Russel Bedding (stofvrij gemaakt stro), kranten of corbo.  No Smell is een van de beste bodembedekkers die er zijn nu. In de kooi moet een slaaphuisje en wat speeltjes aanwezig zijn. Ratten zijn klimmers, dus een wat hogere kooi met verdiepingen en bruggetjes en dergelijke zal zeker door je ratten worden gewaardeerd. Het speelgoed hoeft niet duur te zijn, met simpele dingen als wc-rolletjes of wc papier maak je je ratten ook al blij.


Voeding

Een rat heeft niet alleen schoon drinkwater nodig, maar ook eten. Je kunt je rat gewoon standaard rattenvoer geven uit de dierenwinkel. Het nadeel is wel dat ratten vaak de lekkere dingen er uit halen, en de rest laten liggen. Als dit ook bij jouw ratten het geval is, is het misschien verstandig om over te stappen op voer dat bestaat uit bruin/groene staafjes, labobrokken. Hierin zitten de benodigde voedingstoffen voor je ratten en ze kunnen de lekkere dingen er niet eerst uit eten, omdat alle brokken hetzelfde zijn.


Verzorging

De rattenkooi moet regelmatig verschoond worden. Afhankelijk van de grootte van het verblijf en de hoeveelheid ratten moet het hok ongeveer 1 keer per week verschoond worden. Ratten hebben over het algemeen geen hulp nodig bij het schoonhouden van hun vacht. Ook de nagels hoeven zelden of nooit geknipt, en moet dit wel gebeuren dan kun je dat het beste aan de dierenarts of iemand met ervaring overlaten. Om te zorgen dat de nagels wat beter slijten kun je ook een stoeptegel of iets dergelijks in de kooi leggen, op een plaats waar de ratten veel lopen.

Een rat kan met veel aandacht goed tam worden, ratten bij een goede fokker vandaan zijn vaak al erg tam op het moment dat je z

e op kunt halen. Ratten uit de dierenwinkel, en sommige ratten uit de opvang zijn wat minder tam, en zullen meer tijd, aandacht en geduld nodig hebben om goed tam te worden.


Rss_feed