Rizzo rattenopvang
OPVANG EN PENSION.


OPVANG VOOR TAMME RATTEN. TEVENS PENSION

Blog

Ratten

Posted by rizzorattenopvang on March 2, 2010 at 6:12 PM

De tamme rat iseen steeds populairder wordend huisdier. Vroeger werd het gezien als ongedierte, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die in een tamme rat een leuk, tam huisdier vinden.

Ratten zijn sociale dieren, je kunt ze dus het best met zn tweeën of meer houden.
Aanschaf


Een rat kun je in de dierenwinkel kopen. Maar net als bij zo een beetje alle andere dieren heeft dit veel nadelen. Je kent de achtergrond van het dier niet en weet niet of hij erfelijke ziektes met zich meedraagt. Ratten komen vaak van broodfokkers vandaan, dat zijn mensen die fokken voor het geld, niet voor het welzijn van het dier en de verbetering van de soort. Je kunt je rat beter uit een opvang of bij een hobbyfokker (rattery) vandaan halen. Daar hebben ze meer kennis van ratten, en weten ze meer over de achtergrond en het karakter van de rat te vertellen.

Let als je een rat koopt goed op of hij gezond is, wat het geslacht is, of de ogen schoon zijn, of de vacht er goed uit ziet, of het dier actief is en let op of de rat minimaal 4 weken oud is en minimaal 75 gram weegt.


Huisvesting

Er zijn verschillende soorten kooien geschikt voor ratten. Je kunt ze huisvesten in een traliekooi, aquarium/terrarium, of zelf een mooi hok in elkaar zetten. De normale grote van een kooi voor 2 ratten is 80x40x40 cm. Bij deze maten wordt er wel vanuitgegaan dat de ratten regelmatig buiten de kooi kunnen lopen. Zullen ze veel in de kooi moeten zitten, neem dan een groter verblijf. Ook voor ratten geld, hoe groter de kooi, hoe beter.

Op de bodem van de kooi moet je een stofvrije bodembedekker gebruiken. Ratten hebben namelijk erg gevoelige luchtwegen. Goede bodembedekkers zijn: hemperade, aubiose, Russel Bedding (stofvrij gemaakt stro), kranten of corbo.  No Smell is een van de beste bodembedekkers die er zijn nu. In de kooi moet een slaaphuisje en wat speeltjes aanwezig zijn. Ratten zijn klimmers, dus een wat hogere kooi met verdiepingen en bruggetjes en dergelijke zal zeker door je ratten worden gewaardeerd. Het speelgoed hoeft niet duur te zijn, met simpele dingen als wc-rolletjes of wc papier maak je je ratten ook al blij.


Voeding

Een rat heeft niet alleen schoon drinkwater nodig, maar ook eten. Je kunt je rat gewoon standaard rattenvoer geven uit de dierenwinkel. Het nadeel is wel dat ratten vaak de lekkere dingen er uit halen, en de rest laten liggen. Als dit ook bij jouw ratten het geval is, is het misschien verstandig om over te stappen op voer dat bestaat uit bruin/groene staafjes, labobrokken. Hierin zitten de benodigde voedingstoffen voor je ratten en ze kunnen de lekkere dingen er niet eerst uit eten, omdat alle brokken hetzelfde zijn.


Verzorging

De rattenkooi moet regelmatig verschoond worden. Afhankelijk van de grootte van het verblijf en de hoeveelheid ratten moet het hok ongeveer 1 keer per week verschoond worden. Ratten hebben over het algemeen geen hulp nodig bij het schoonhouden van hun vacht. Ook de nagels hoeven zelden of nooit geknipt, en moet dit wel gebeuren dan kun je dat het beste aan de dierenarts of iemand met ervaring overlaten. Om te zorgen dat de nagels wat beter slijten kun je ook een stoeptegel of iets dergelijks in de kooi leggen, op een plaats waar de ratten veel lopen.

Een rat kan met veel aandacht goed tam worden, ratten bij een goede fokker vandaan zijn vaak al erg tam op het moment dat je z

e op kunt halen. Ratten uit de dierenwinkel, en sommige ratten uit de opvang zijn wat minder tam, en zullen meer tijd, aandacht en geduld nodig hebben om goed tam te worden.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments