Rizzo rattenopvang
OPVANG EN PENSION.


OPVANG VOOR TAMME RATTEN. TEVENS PENSION

Blog

Tumoren

Posted by rizzorattenopvang on March 8, 2014 at 4:50 PM

Misverstand over labratten.

Men zegt vaak dat ratten zoveel last hebben van tumoren omdat ze zouden afstammen van labratten die veel tumoren krijgen voor onderzoek. Dit is echter een fabeltje. Ten eerste stammen onze huisdierratten zeer waarschijnlijk niet (volledig) af van labratten. Ten tweede worden labratten zelden tot nooit gefokt voor snelle tumorgroei en al helemaal niet voor kankeronderzoek. Om testen met betrekking tot kanker te kunnen doen op ratten is het juist erg belangrijk dat de ratten niet al van zichzelf tumoren ontwikkelen. Labratten voor kankeronderzoek zijn dus juist grotendeels tumorvrij!

Snelle groei.

De tumorvorming heeft hoogstwaarschijnlijk iets te maken met de snelle groei van ratten. Niet alleen worden ze snel vruchtbaar en volwassen, maar ook hun celdeling gaat razendsnel. Hierdoor vinden er veel celdelingen plaats in hun korte leventje en bij iedere deling bestaat de kans dat er iets fout gaat en de cel zich razendsnel en onophoudelijk blijft delen: een tumor.

Daarbij is hun leven snel voorbij en met name in het wild. De strategie van de rat is om al een boel nakomelingen te hebben gehad voor ze in de klauwen van een roofdier komen, wat meestal al voor hun eerste levensjaar gebeurt. Hierdoor zijn ze van nature al niet geselecteerd op goede gezondheid op latere leeftijd, want dan zijn de meesten immers al dood.

Specifieke invloeden.

Er zijn ook nog een aantal andere dingen die invloed hebben op tumorgroei. Dit verschilt soms per soort, melkkliertumoren worden bijvoorbeeld beinvloed door vrouwelijke hormonen. Een algehele boosdoener is overgewicht, dus zorg er voor dat je ratten niet te dik worden.

Soorten

Melkkliertumoren

Waarschijnlijk een van de meest voorkomende tumoren zijn melkkliertumoren. Deze tumoren kunnen op vrijwel heel de onderzijde van de rat groeien, want de melkklieren waar deze tumoren ontstaan lopen over de buik (langs de tepels, maar ook richting de flanken) helemaal tot in de hals. Ze zijn meestal relatief eenvoudig te verwijderen met een operatie als je er op tijd bij bent.

Ze komen voornamelijk voor bij vrouwelijke ratten, al kunnen mannetjes ze in principe ook krijgen. Dit komt omdat ze beinvloed worden door vrouwelijke hormonen welke natuurlijk meer voorkomen in vrouwtjes.

Daarom wordt het vaak geadviseerd een rat met een melkkliertumor bij de operatie ook direct te laten castreren (hele baarmoeder wordt verwijdert) of te steriliseren (eierstokken worden verwijdert). Castreren is voor vrouwtjes ingrijpender dan steriliseren, maar heeft het bijkomende voordeel dat er geen baarmoederontstekingen meer kunnen voorkomen. Zeer hormonale vrouwtjesrat die ook echt niet lekker in hun vel zitten hebben een verhoogde kans later melkkliertumoren te ontwikkelen. Sommigen kiezen er voor hun vrouwtjes preventief te laten casteren.

Hou er wel rekening mee dat een castraat minder voedingsstoffen nodig heeft, maar vaak wel meer eet. Een enkele castraat in een groep niet-castraten zal waarschijnlijk snel te dik worden, en vergroot de kans op tumoren.

Zymbal's Gland Tumor.

Definitie Tumor die voortvloeit uit de auditieve talgklier in de gehoorgang, die uitkomt in de uitwendige oorgang, ook wel bekend als Zymbal's klier.

Symptomen

 

 

 

Grote zwelling onder het oor, met zichtbaar wat bloed en korst

Ilona RazzyToegevoegd door Ilona Razzy

 

 

 

 

Cyste of abces bij de gezwel Een eenzijdige stevige gezwel te voelen nabij het oor Een weelderige groei te zien in het oor Zweren op de huid boven het gezwel Bloeden uit het oor Mogelijk schudden met het hoofd Symptomen van malocclusie (niet geheel goed sluiten kaak) Vervorming van de kaak

Diagnose Constateren van de groei van een gezwel nabij het oor. Verandering in vorm, kleur en grootte en mogelijk bloeding uit het oor. Gezwel kan waarneembaar zijn in het oor. Let op: Sommige dierenartsen kunnen een zymbal gland tumor aanzien voor een kaakabces en daardoor de rat de onjuiste behandeling geven.

Behandeling Een Zymbal gland tumor is zeer agressief. Het geheel verwijderen van de tumor wordt doorgaans ervaren als onmogelijk. Vaak gaat de tumor gepaard met een abces. De dierenarts kan een drainage aanbrengen.

Euthanasie moet overwogen worden en toegepast worden voordat de tumor de kwaliteit van het leven van de rat in geding brengt.

Als er sprake is van een infectie is behandeling met antibiotica aan te raden.

Tumor (1)

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

3 Comments

Reply ALoyadalot
11:49 PM on February 11, 2018 
This condition is quite limited to the reproductive system and might have several causes like a result of injury or abnormal the flow of blood inside the testicles. Core maca from the supplier energetix is surely an herb that tests very well for a number of males.
https://www.cialissansordonnancefr24.com/prix-cialis-pharmacie-fr
ancaise/
Reply AexcetsAgimmet
8:45 AM on August 5, 2018 
Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-du-vrai-cialis-en-ligne
/
Reply Ellkayape
6:19 PM on October 10, 2019 
Propecia Menopause isotretinoin free shipping Cialis Generika Per Paypal
url=http://avdrug.com says...
achat 20mg levitra en france
Levitra 10 Mg Prezzo In Farmacia