Rizzo rattenopvang
OPVANG EN PENSION.


OPVANG VOOR TAMME RATTEN. TEVENS PENSION

Huisvesting Tamme Rat en Voeding.

Traliekooi
Een traliekooi bestaat uit een plastic onderbak met daarop een kap van metalen tralies. Deze kooi biedt voldoende ventilatie en is makkelijk schoon te maken. Door de horizontale tralies hebben de ratten goede klimgelegenheid. Waterflessen en andere attributen kunnen ook eenvoudig aan de kooi bevestigd worden.

Aquarium
Een andere mogelijkheid is een aquarium met een bovendeel van tralies. Bij deze manier van huisvesten heeft het dier minder last van tocht. Een nadeel is echter dat de ventilatie minder goed is en dat de temperatuur op warme dagen hoog op kan lopen. Ook is er minder klimgelegenheid.

Houten verblijf
Wanneer een rat in een houten verblijf gehuisvest worden, dient voorkomen te worden dat de ratten eraan kunnen gaan knagen. Dit kan door de hoeken af te schermen en gladde materialen te gebruiken, zodat de ratten geen houvast krijgen. Hout absorbeert vocht, dus het verblijf dient ook waterafstotend gemaakt te worden om het schoon te houden. Dit kan met gifvrije verf of lak.

2Vloer

Gebruik een goed absorberende en stofvrije bodembedekking. Geschikte bodembedekkers zijn beukensnippers (houtblokjes), hennepstrooisel, No-Smell, (gemaakt van katoenzaad vezel), kranten- en papiersnippers en kattenbakkorrels (geen grit, dit bevat teveel stof). Zaagsel is absoluut ongeschikt. Dit bevat, net als grit, teveel stof, wat slecht is voor de gezondheid van de rat.

3Onderhoud en Verzorging

Het rattenverblijf dient een keer per week schoongemaakt te worden. Bij warm weer of als de dieren veel vochtig voedsel hebben gegeten, dient het verblijf vaker verschoond te worden. Ratten produceren namelijk urine waaruit sterk ruikende ammoniakdampen vrijkomen. Deze kunnen schadelijk zijn voor de rat. Wanneer deze lucht te ruiken is, is het verblijf niet op tijd verschoond. Ververs bij het schoonmaken niet alleen de bodembedekking en het nestmateriaal, maar reinig ook het verblijf en de inrichting met heet water en een milde allesreiniger of eventueel een desinfectiemiddel.(Dettol)

4Omgeving

De plaats waar de kooi staat is erg belangrijk voor het welzijn van het dier. Ratten zijn echte gezelschapsdieren en zijn graag in de buurt van mensen. Daarom is de woonkamer een geschikte plaats. Zet de kooi nooit in de volle zon. Ook tocht dient vermeden te worden. Zet de kooi daarom niet op de vloer, maar op een laag, stevig tafeltje of kastje. De optimale omgevingstemperatuur bedraagt 15 tot 27°C bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 40 tot 70%. Zet de kooi vooral niet te dicht bij een kachel of in de buurt van een speakerbox.

5Maten

Minimale afmetingen voor het verblijf van twee ratten zijn 80 x 40 x 40 cm (l x b x h). Niet alleen de lengte en de breedte, maar ook de hoogte is belangrijk, omdat ratten de neiging hebben om rechtop uitgestrekt op hun achterpoten te gaan staan om zo de omgeving goed in zich op te nemen.

 Image and video hosting by TinyPic foto: Casper Dierenspeciaalzaak.

 

 

voeding voor uw ratten.

Photobucket

 

 Ratten zijn echte alleseters. Naast plantaardig voer, hebben ze ook behoefte aan dierlijke eiwitten. Dit zit verwerkt in de meeste soorten rattenvoer die in de dierenwinkels te koop zijn. Kijk op de verpakking naar de samenstelling van het voer. Geef de dieren regelmatig wat extra eiwitten, zoals ei, vis of wat hondenbrokken.

Geef dagelijks groenten of fruit. Bijvoorbeeld appel, wortel of boerenkool. Wissel dit af. Het groenvoer moet onbespoten en gewassen zijn.

Verder kun je als extraatje af en toe een stukje hard geworden brood, noten of wat yoghurt geven. Geef geen zacht brood of andere plakkerige producten, want de ratten kunnen daar in stikken. Vermijd vet- en suikerrijk voedsel. Net als bij mensen, leidt dit ook bij ratten tot overgewicht. Ook gekruid eten is uit den boze. Hier kunnen de dieren darmproblemen van krijgen.

In de dierenwinkel kun je kiezen tussen gemengd voer of rattenvoer dat bestaat uit één soort brok (ook wel labbrokken genoemd). Bij dit laatste weet je zeker dat de rat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, maar het is een stuk eentoniger dan gemengd voer. Een combinatie van beide is ook een mogelijkheid. Het voer mag niet over de houdbaarheidsdatum zijn, dus kijk goed op de verpakking. Bewaar het voer droog en niet te warm en houd het uit de zon.

Geef zowel het droogvoer als het versvoer in een klein zwaar aardewerken voerbakje. De ratten kunnen deze bakken niet omstoten.

De drinkfles moet altijd gevuld zijn met vers drinkwater. Een drinkbakje is minder hygiënisch, want hier komt snel rommel (bodemmateriaal, keutels) in. Een rat heeft per dag tussen de 17 en 35 ml water nodig. Ververs het water iedere dag en met warm weer zelfs twee keer per dag. De drinkfles moet één keer per week schoongemaakt worden om algengroei te voorkomen. Dit kan met een flessenborstel, maar ook met wat rijst of zand. Je stopt dit in de fles en schudt net zolang totdat de fles helemaal schoon is. Zorg ervoor dat het tuitje goed schoon is en niet door vuil wordt geblokkeerd.

Hoeveel voer?

De hoeveelheid voedsel die een rat nodig heeft hangt af van het gewicht en de leeftijd van het dier. Een jonge, actieve rat verbruikt meer energie dan een rustige, oude rat. Een rat eet gemiddeld 20 gram droogvoer per dag. Hierbij is het versvoer dus niet meegerekend. Zorg dat de etensbak altijd gevuld is.

 Photobucket

XtraVital Rat
Compleet smaakvol en uitgebalanceerd premium rattenvoer verrijkt met dierlijke eiwitten en alle benodigde vitaminen en gecheleerde mineralen voor uw rat.
XtraVital rattenvoer is een zeer smaakvol en uitgebalanceerd premium voer. Ratten die leven in de natuur eten voornamelijk planten, granen, wormen en insecten. Dierlijke eiwitten mogen dan ook niet ontbreken, in XtraVital zit daarom verse kalkoen. Daarnaast bevat het voer alle benodigde vitaminen en gecheleerde mineralen Met de toevoeging van Echinacea, een weerstandsverbeterend plantenextract, zorgt XtraVital voor een levenslustige rat met een gezonde vacht.

 Photobucket

Reggie Rat Original

Is een aantrekkelijke uitziende mengeling van ingrediënten; de verschillende vormen, groottes en structuren bieden variatie en stimuleren tevens het natuurlijke voedsel zoekgedrag waardoor uw huisdier gezond zal blijven. Dit unieke recept bevat een mix van natuurlijke ingrediënten die volledig in de natuurlijke voedingsbehoeften van elke rat voorzien en van de maaltijd een feest maken.
Reggie rat original is zo samengesteld dat het aan de voedingsbehoefte van volwassen ratten voldoet en is samengesteld met een uniek vegetarisch recept waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogwaardige ingrediënten op soja basis die de eiwitbehoefte vervullen.
Ingrediënten:
Tarwe, maïs en maïsvlokken, erwtenvlokken, haver, soja, luzerne, soja olie, johannes brood, bananen, vitaminen en mineralen, zout, binnen de EU toegestane kleurstoffen, stabilisator: natriumsulfaat.
Analyse:
Eiwit 14,5 %
Olie 3,0 %
Vezels 4,0 %
As 5,0 %
Koper (kopersulfaat) 10 mg/kg
Vit. A 9000 IU/kg
Vit. D3 1000 IU/kg
Vit. E (Alfa-tocoferol acetaat) 50 mg/kg

 Beaphar

 Beaphar Care+ rat
Care+ is een smaakvolle en volledige uitgebalanceerde super premium voeding. De voeding is ontwikkeld in samenspraak met dierenartsen, voedingsdeskundigen en toonaangevende rattenexperts. Het speciale extrusie productieproces onder hoge druk en temperatuur, zorgt ervoor dat eiwitten ontsloten worden en hierdoor zeer licht verteerbaar zijn voor uw rat. Tevens worden in dit productieproces bacteriën, schimmels en virussen, die schadelijk zijn voor uw rat gedood, waardoor de voeding puur, zuiver & gezond is. Ieder brokje heeft dezelfde samenstelling om selectief eetgedrag tegen te gaan. Hierdoor behoren voedingstekorten en restjes tot het verleden. Ratten hebben van nature behoefte aan plantaardige & dierlijke eiwitten. Daarom zijn Care+ eiwitten van hoge biologische waarde voor een gezonde groei opgenomen. Dit voer bevat een laag vetgehalte en bevat Omega 6 & Omega 3 onverzadigde vetzuren. Echinacea en Spirulina helpen te beschermen tegen ziekte. De gecheleerde mineralen (mineralen met een speciale eiwitmantel) in dit voer zorgen voor een betere opname van mineralen in het lichaam. FOS en MOS verbeteren de darmflora en Yucca Schidigera beperkt de geur van ontlasting en urine.
Door de veelzijdigheid aan verschillende ingrediënten in Care+ is ue rat levenslustig, vitaal en verzekerd van een gezond, lang leven. Met Care+ heeft u absoluut het beste voor uw rat in handen! Care+ heeft een zeer hoge acceptatie.

 Bijvoeding.

 Geschikte groente en fruitsoorten zijn onder andere: andijvie, broccoli, komkommer, wortel, paprika, appel, peer, aardbei en banaan. Let op met  'natte'  fruitsoorten, als de rat hier teveel van krijgt, kan hij al snel diarree krijgen. U kunt het menu van de ratten verder aanvullen met stukjes vlees en vis, ( bijvoorbeeld stukjes gekookte kip of kabeljauw of een kippenbotje of een blikje kant en klaar hondenvoer), yoghurt of kwark of een beetje kattenmelk, kleine stukjes jonge kaas, broodkorsten, rijst, pasta,( zowel gekookt als ongekookt), gekookt ei, cornflakes, muesli, noten, vogelzaadjes (eventueel gekiemd), trosgierst en crackers. Geef kleine hoeveelheden en haal de resten tijdig weg om bederf te voorkomen. De dierenspeciaalzaak heeft een groot assortiment speciale snacks voor ratten. De yoghurtdrops zijn bij veel ratten veruit favoriet. Als een rat een gevarieerde maaltijd krijgt, zijn toevoegingen in de vorm van vitamine supplementen en extra mineralen niet nodig. Er bestaat al snel het gevaar van overdosering.

TABOE VOOR RATTEN!

Alles wat zout, zoet, zuur, vet, scherp of gekruid is, is niet goed voor ratten! Geef de dieren geen snoep zoals drop, chocolade of chips. Ook rauwe bonen, rauwe aardappels, uien, de groene delen van wortel en tomaat, schimmelkazen en zwaar op de maag liggende koolsoorten zijn voor ratten taboe! Dat geldt ook voor koolzuurhoudende dranken, ratten kunnen namelijk niet boeren. Erg oppassen met kleverige substanties als pindakaas, waar de rat in kan stikken. Pas op met wat u aan groen en takken uit de natuur haalt, veel tuinplanten zijn giftig. Koemelk bevat lactose, (melksuiker), en kan diarree veroorzaken. Ratten mogen wel sojamelk, kattenmelk of yoghurt.

RECEPT VOOR RATTENKNABBELS.

 U kunt voor uw ratten zelf stevige rattenknabbels bakken.

Benodigdheden: 250 gram bakmeel, 150 gram muesli, een ei en enkele hazelnoten.

Meng het meel, de muesli en het ei met een beetje water tot een kneedbaar deeg. Van het deeg kunt u koekjes in de vorm van rattenoren maken, lange rattenstaarten rollen, balletjes vormen of een ratje boetseren. Druk de hazelnoten in het deeg om het ratje ogen te geven of de koekjes te garneren. Bak de knabbels in circa 60 minuten op 150 graden in de oven tot ze goudbruin en hard zijn.  Veel plezier.....

 

Bron: Internet/Rattenforum.

Recent Videos

1860 views - 0 comments
2370 views - 0 comments
2211 views - 0 comments
2227 views - 0 comments

Newest Members

Recent Photos

Recent Blog Entries