Rizzo rattenopvang
OPVANG EN PENSION.


OPVANG VOOR TAMME RATTEN. TEVENS PENSION

Hoe ga ik om met de ratten / Kosten.

 

 

 Photobucket

 

Dit is dus niet rat veilig.

 

Een rat is een echt gezelschapsdier. Maar je zult wel wat moeite moeten doen om een hechte vriendschap met je rat te sluiten. Het is belangrijk de dieren veel aandacht te geven door ze te aaien, op schoot te nemen en door tegen ze te praten. Ratten die van jongs af aan zijn opgepakt, zijn makkelijk tam te maken. Je kunt ze dan leren om rustig op je schouder te zitten. Op den duur kan de rat zelfs op zijn naam reageren.

Ratten zijn schemerdieren. Dit betekent dat ze 's ochtends en 's avonds het actiefst zijn. Geef de rat minimaal een uur per dag de vrijheid, maar blijf er altijd bij. Let voordat je de rat zijn vrijheid geeft op de volgende zaken:

* Sluit ramen en deuren, zodat de rat niet kan ontsnappen.

* Verwijder elektrische draden in verband met knagen.

* Haal giftige planten weg.

* Zet andere huisdieren (honden,katten) in een ander vertrek.

* Let tijdens het loslopen goed op dat er niemand op je rat gaat staan of zitten.

* Veel dierenwinkels verkopen rattentuigjes, vergelijkbaar met een hondenriem. Dit is voor de rat niet prettig en bovendien onnodig als je ramen en deuren sluit.

* Stop je rat niet in een loopbal. Dit is dieronvriendelijk, want de rat zal zich hier zeer onprettig in voelen.

Een echte waterrat

In het wild levende ratten zwemmen graag. Probeer in de zomer of je ratten willen baden. Zet een schotel met lauw water voor ze neer. Blijf wel bij het dier en kijk naar de reactie. Dwing het dier niet als hij laat merken het niet prettig te vinden. Droog de rat na het badderen goed af.

Veel ratten houden van zonnebaden. De dieren moeten altijd wel de keuze kunnen maken om in de schaduw te zitten. Bovendien kunnen ratten niet goed tegen warmte, dus let goed op de temperatuur.

BOEKEN.

 

 

De Tamme Rat.  

De tamme rat is een vriendelijk, aanhankelijk en intelligent gezelschapsdier. Vanwege het grote aanpassingsvermogen van de tamme rat voldoen een heleboel typen huisvesting. De meest gangbare staan op een rij, voor- en nadelen per soort zijn aangegeven. Ook wordt vermeld met welke huisdieren wel en met welke de rat niet samen kan worden gehuisvest. Een rat is een roedel dier van nature, maar kan ook alleen gehouden worden. In het hoofdstuk over voortplanting wordt uitgelegd wat er komt kijken bij het fokken en houden van een nestje.

Op tentoonstellingen zijn prijzen te winnen met de tamme rat, het aantal liefhebbers en fokkers in Nederland is groot. In dit boek staan de meest voorkomende soorten afgebeeld en beschreven, tevens een aantal bijzondere ratten. Verantwoord een tamme rat als huisdier houden - juiste voeding, verzorging, maar ook eventuele gezondheidsproblemen - is in ‘De tamme rat’ duidelijk en informatief beschreven. Aanrader voor iedereen die een tamme rat, of meerdere, wil houden.

 

Tamme ratten.  

Tamme ratten zijn vriendelijke, intelligente dieren waarmee u een bijzondere band kunt opbouwen. Dit prachtig geïllustreerde boek is een van de meest complexe uitgaven die er over deze knaagdiersoort is verschenen. Het biedt veel interessante informatie en praktische tips. Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een tamme rat? Hoe moet het verblijf er uitzien en welke voeding en specifieke verzorging hebben ratten nodig? Uitgebreid aandacht wordt besteed aan het omgaan met ratten, de gezondheid en de verschillende kleurvariëteiten. Tamme ratten is een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die deze knagers als huisdier houdt.

Bron: bol.com

 

WAT ZIJN DE KOSTEN.

Image and video hosting by TinyPic

De rat zelf is eigenlijk het goedkoopste van wat je nodig hebt om ratten te houden. Een kooi kost al gauw tussen de 80 en 100 euro. Dat is exclusief accessoires als drinkfles en voerbak. Bodembedekking en voedsel vallen onder de terugkomende kosten. De prijs is verschillend per soort en merk. Bij twee ratten moet je ongeveer op 20 euro per maand rekenen. Een bezoek aan de dierenarts (nagels knippen, tanden slijpen) varieert van 15 tot 25 euro per keer (exclusief medicijnen). Operaties zijn uiteraard een stuk duurder.

Op internet, in de bibliotheek of in een boekwinkel kun je nog uitgebreidere informatie over de verzorging van ratten vinden. Om goed voor een rat te kunnen zorgen, moeten de volgende aspecten geen probleem voor je zijn. Is dat niet het geval, dan kun je beter niet aan ratten beginnen. Een rat mag immers nooit de dupe worden van een ondoordachte impulsaankoop.

* De rat zal zijn hele leven verzorgd moeten worden.
* Het houden van ratten brengt de nodige aanschafkosten met zich mee.
* Er zullen terugkomende kosten zijn. (accessoires, voer, eventuele dierenarts kosten)
* Ratten hebben lichaamscontact nodig. Neem dagelijks de tijd voor je rat. Neem het dier op schoot of draag hem rond op je schouder.
* Accepteer dat de rat tijdens het loslopen eventueel schade kan veroorzaken door knagen en door soms een urinespoortje uit te zetten.
* Rook niet in het bijzijn van de rat. Dit veroorzaakt luchtweg problemen.
* Het hok moet minstens twee keer per week schoongemaakt worden.
* Zorg als je op vakantie gaat voor een vervangende verzorger van je rat, of kijk op internet naar rattenopvang/Pensions.

 

Woordenboek
Rats - Nederlands

 
Rattenliefhebbers hebben zo hun eigen vakjargon. Ze praten honderduit over flapperigheid, dumbo's en triangels. Maar wat is nou een oepsnestje, en wat moet je je eigenlijk voorstellen bij een mislukte rat? Hierbij een verklarend woordenboek Rats-Nederlands.
 
 
Agouti
wildkleur

Aalstreep
gekleurde streep over de rug

A-nest
(ook B-, C- t/m Z-nest)
veel rattenfokkers laten de namen van ratjes uit hetzelfde nest met dezelfde letter beginnen. Soms gaan ze daarbij het alfabet af en beginnen ze met het A-nest, soms is er sprake van een willekeurige of andere volgorde

Argente
gebruikt als andere benaming voor geel-wildkleur

Barberen
het knabbelen aan en overdreven verzorgen van de eigen vacht of die van een soortgenoot, kan het gevolg zijn van stress

Berken
aftekening waarbij de rat een witte onderkant/buik heeft

Bobtail
benaming voor een staartloze rat

Capped
rat met een gekleurde vlek op zijn kop in de vorm van een 'kapje'

Down-under
gekleurde aftekening op de rattenbuik, zo genoemd omdat de aan de onderkant zit, maar ook omdat deze variëteit uit Australië komt

Dumbo
rattenvariëteit met extra grote, laag aangezette oren

Dweil
rat die graag op zijn rug in je armen gaat liggen om geaaid te worden

Egelen
het overeind zetten van de vacht om groter te lijken en te imponeren

Flapperig
dekrijp (dekrijpe vrouwtjes trillen namelijk snel met hun oortjes heen en weer)

Fuzz
restjes/plukjes donzig pluishaar zoals je die soms bij naakte ratten tegenkomt

Geblesd
rat met bles (witte streep) op het voorhoofd (in het Engels: blazed)

Husky
rat met een tekeningpatroon dat enigszins lijkt op de aftekening van de gelijknamige poolhond: een schimmeldek en een witte buik en bles

Ier
gekleurde rat die als aftekening een witte driehoek tussen de voorpootjes op de borst heeft

Japanner
naam van een tekeningrat: een wit dier met een gekleurde kop en dito streep over de rug.

Knarsetanden
doen tevreden ratten, maar het kan ook een uiting van ongenoegen zijn!

Manx
benaming voor een staartloze rat

Masked
rat met een gekleurde vlek over zijn ogen in de vorm van een soort maskertje

Megacolon
darmziekte die zich voornamelijk voordoet bij jonge ratjes die overschakelen van moedermelk op vast voedsel

Mislukt
term om aan te geven dat de kleur of het tekeningpatroon niet helemaal voldoet aan de standaard, bijvoorbeeld 'mislukt Japanner'

Odd-eye
rat met twee verschillende oogkleuren, bijvoorbeeld één rood en één zwart oog

Oepsnestje
nestje wat door de ratteneigenaar eigenlijk niet gepland was

Pinkie
pasgeboren babyratje dat nog haarloos is en een roze velletje heeft

Ploppen
het iets uitpuilen van de ogen, gezien in combinatie met knarsetanden

Points
de donker gekleurde lichaamsuiteinden, zoals de poten en snuit, bij de Siameeskleurige rat, waarbij je bruine (sealpoint) en blauwe (bluepoint) points kunt hebben

Porfyrine
ook: porphyrine. Roodgekleurde, door een klier achter het rattenoog geproduceerde vloeistof rond neus en ogen die vaak abusielijk wordt aangezien voor bloed. De aanwezigheid van porfyrine kan duiden op ziekte of stress

Predikaat
beoordeling die een rat op een officiële keuring kan krijgen. In Nederland kennen we er zeven: onvoldoende (O), matig (M), voldoende (V), goed (G), zeer goed (ZG), fraai (F) en uitmuntend (U)

Rainbow Bridge
ook: The Bridge. Volgens een legende zouden overleden huisdieren bij de Regenboog Brug, die naar het hiernamaals zou leiden, in alle rust en gezondheid op hun baas wachten. Rattenliefhebbers halen uit deze gedachte vaak troost bij het overlijden van een dier

Rattenkoning
zeldzaam fenomeen waarbij een aantal ratten met in elkaar geknoopte staarten wordt gevonden

Rattery
fokkerij of liefhebberij van ratten

Rex
krulharige rat

Reutelen
piepende, hortende ademhaling, geeft aan dat er iets mis is met de luchtwegen

Ritten
benaming voor een jong ratje

Sphynx
andere benaming voor haarloze of naakte rat

Stamboom
document waarop de voorouders van een rat en eventueel andere gegevens vermeld staan

Standaard
omschrijving van hoe de ideale rat er moet uitzien

Ticking
donkergekleurde haarpuntjes

Triangel
de driekhoekige witte aftekening op de borst bij de Ierse rat

Verzilverd
gekleurde rat waarvan een deel van de haren en haartoppen wit is

Wildkleur
De oorspronkelijke kleur van de wilde rat: bruin met zwarte haartoppen, ook wel agouti genoemd

Zekeren
het wiegend heen en weer bewegen van de kop waardoor de rat een beter/scherper beeld van zijn omgeving probeert te krijgen
 
Bron: Rattenforum.
 

 

 

Recent Videos

1860 views - 0 comments
2370 views - 0 comments
2211 views - 0 comments
2227 views - 0 comments

Newest Members

Recent Photos

Recent Blog Entries